Továbbra sincs megállapodás Gilad Salit szabadon bocsátásáról

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Ehud Olmert tegnap bejelentette, hogy nem sikerült megállapodást kötni a Hamásszal Gilad Salit tizedes szabadon bocsátásról – írja a jeruzsálemi napilap. Az izraeli miniszterelnök teljesíthetetlennek nevezte a szélsőséges palesztin szervezet azon követelését, hogy a túszul ejtett izraeli katona szabadon bocsátásáért Izrael 450 palesztint bocsásson szabadon, köztük több mint száz terroristát.

Forrás: Globusz.net / The Jerusalem Post

 

Az izraeli miniszterelnök a kormány keddi, három órás tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján elmondta, Izrael nem járul hozzá a Hamász által túszul ejtett Gilad Salit tizedes elbocsátásáért cserébe követelt 450 Izraelben bebörtönzött palesztin szabadon bocsátáshoz. Ehud Olmert a Hamászt hibáztatta a tárgyalások eredménytelenségéért: az izraeli kormány hajlandó lett volna a palesztin szervezet listáján szereplő rabokból 325-öt elengedni. 125 fogvatartott szabadon bocsátása azonban nem jöhet szóba – mondta a miniszterelnök. Közöttük olyan többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt palesztin terroristák találhatók, mint például Abdullah Baruti, aki egy jeruzsálemi kávéház elleni támadás során 66 embert megölt és 500-at megsebesített. Olmert kifejtette, hogy a Hamász követeléseinek teljesítése a Hitler vezette náci Németországnak tett második világháborúhoz vezető engedményekhez lenne hasonló.

A tegnapi kormányülésen egyúttal megállapodás született egy új minisztériumi bizottság felállításáról, amelynek a célja a Hamász „megpuhítása” és a kompromisszumos megoldás kikényszerítése lesz. A The Jerusalem Post információi szerint a bizottság annak a lehetőségét  vizsgálja, hogy a palesztin fogva tartottak börtönkörülményeinek szigorításával – a látogatások és telefonhívások korlátozásával, az újságok és a televízió megvonásával, a világítás éjszakai kikapcsolásával – akarják jobb belátásra bírni a palesztin szervezet vezetését.

A Hamász vezetői a bejelentés után Izraelt hibáztatták a megállapodás kudarcáért. A palesztin szervezet vezetői szerint az izraeli kormány nem 325, csak 250 palesztin fogvatartott szabadon bocsátását volt hajlandó felajánlani. Ali Barake, a Hamász egyik vezetője kijelentette, hogy őket nem sürgeti az idő: nem félnek a hamarosan leköszönő Olmert helyére lépő Benjamin Netanjahuval folytatni a tárgyalásokat. Barake megjegyezte, hogy az izraeli börtönökben raboskodó palesztin szélsőségesek „hősök, akik Palesztina védelmében áldozták fel magukat”.
 

[popup][/popup]