Pereskedni egy állaton – Misna magyarul, Bává Meciá 1.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

Ha ketten lovagolnak egy állaton, vagy az egyik lovagol, a másik vezeti az állatot, majd egyikük azt mondja: az állat mindenestül az enyém, a másik (is) azt mondja az állat mindenestül az enyém.

Képünk illusztráció

Nezikin (נזיקין) károk, másképp: a károk rendje  a Misna negyedik rendje.

Nagyrészt a zsidó bűnügyi és polgári törvényekkel foglalkozik, valamint a zsidó törvény végrehajtó szerveivel. A Nezikin, (károk rendje) tíz traktátusból áll:

Bává Kámá – első kapu

Bává Meciá – középső kapu

Bává Bátrá – utolsó kapu

Szánhedrin – a nagy törvényszék

Mákot – vesszőzés

S’vuot – eskütétel

Edujot – tanúságtétel

Ávodá zárá – idegen vallás

Ávot– atyák bölcsessége

Horájot – döntések (vétekáldozattal kapcsolatban)

 

Bává Meciá 1

 

A BÁVÁ MECIÁ traktátus a Nezikin (Károk) c. rend második fejezete. A traktátus címe magyarul: “középső kapu”. Mindhárom “kapu” (bává), az első, a középső és az utolsó, eredetileg a teljes Nezikin rend alapját képezték. A “középső kapu” polgári joggal, ezen belül tulajdonjoggal foglalkozik.

 

Bává Meciá 1/1

Két személy (megjelenik a bíróság előtt) és mindketten egy ruha két végét fogják. Az egyik azt mondja: én találtam, a másik (is) azt mondja: én találtam, majd az egyik azt mondja: az egész (ruha) az enyém, a másik is (ugyanezt) mondja: egész az enyém. Majd az egyik megesküszik, hogy nem kevesebb, mint a ruha fele az övé, majd a másik is azt állítja, hogy nem kevesebb, mint a ruha fele az övé, majd ketté vágják a ruhát. (Másik helyzet): Az egyik azt mondja: az egész (ruha) az enyém, a másik azt mondja: a fele az enyém. Aki azt mondta, hogy az egész az enyém, megesküszik, hogy nem kevesebbet, mint a ruha ¾ részét ő birtokolja, a másik, aki azt mondta, a fele az enyém, megesküszik, hogy nem kevesebb, mint a ¼ részt ő birtokolja. Az előbbi elviszi a ruha ¾ részét[1] a másik a ruha ¼ részét.

 

Bává Meciá 1/2

Ha ketten lovagolnak egy állaton, vagy az egyik lovagol, a másik vezeti az állatot, majd egyikük azt mondja: az állat mindenestül az enyém, a másik (is) azt mondja az állat mindenestül az enyém. Mindketten megesküdnek, hogy tulajdonuk nem kevesebb, mint az állat fele. Elfelezik az állatot. Ha megegyeznek, vagy tanúk is vannak, elfelezhetik az állatot eskü nélkül.

 

Bává Meciá 1/ 3

Ha valaki egy állaton lovagol, és közben meglát valamit (az úton) és odaszól a társának, add ide nekem. A másik felveszi, és azt mondja: én találtam, akkor (a talált tárgy) a társáé. De ha odaadja neki, (mikor az kérte) az “én találtam” (kijelentése) nem számít.

 

Bává Meciá 1/ 4

Ha valaki meglát egy elvesztett tárgyat, és elbotlik rajta, majd arra jön valaki más és felveszi. Azé a tárgy, aki felvette. Ha valaki meglátja, hogy emberek gazdátlan dolog után futnak az ő földjén, például egy beteg lábú őz vagy beteg fiókák után, ha azt mondja, ezt az én földem “kereste” nekem, ezért a rajta talált (állat) az övé. Ha az őz hibátlan, és a fiókák repülnek, az én földem “kereste” nekem (kijelentés) nem jelent semmit.

 

Bává Meciá 1/5

Ha kiskorú fia vagy lánya találnak valamit, vagy kanaánita szolgálója vagy szolgálólánya, vagy a felesége találtak, a talált tárgy az övé. Nagykorú fia vagy lánya, héber rabszolgája vagy rabszolganője találnak valamit, vagy az elvált felesége, annak ellenére, hogy nem kapta vissza a házassági levelét (ketubá) a talált tárgy az övék.

 

Bává Meciá 1/6

Ha valaki adósleveleket talált, melyekben tulajdoni tételek vannak, ne adja vissza, nehogy a Bet Din rajta hajtsa be a tartozást, ezek Rabbi Meir szavai. A bölcsek véleménye szerint (is): semmiképpen ne adják vissza, mert a Bet Din rajta behajtja a tartozást.

 

Bává Meciá 1/7

Asszonyok válóleveleit, rabszolgák szabaduló leveleit, (halálos) beteg ember hagyatékát, ajándékokat talál, ne adja vissza a címzettnek, mert aki ezeket küldte, ezzel kapcsolatban már más véleményre jutott.

 

Bává Meciá 1/8

Ha valaki értékbecslő papírokat talált, vagy eltartási kötelezvény papírjait, vagy hálicá, vagy meunim (kiskorú elutasítási) levelét találta,[2] vagy ügyészi vizsgálatok eredményeit, vagy Bet Din bármilyen papírját, ezeket köteles visszaadni. Ha csomagot, táskát, vagy váltók kötegeit találta, vissza kell adni. Mennyi váltó számít kötegnek? Három darab, egybe fogva. Rábán Simon ben Gamliel azt mondja: ha valaki talált három igazolást, melyek szerint valaki három másiktól vett fel kölcsönt, a papírokat vissza kell adni, annak, aki a kölcsönt adta. Ha valaki talált három igazolást, melyben valaki három embernek adott kölcsönt, vissza kell adni a hármat annak, aki a kölcsönt adta. Ha valaki talált egy igazolást, melynek természetét nem sikerült megállapítani, a fiókban kell hagyni, amig Elijáhu (Illés) el nem jön érte. Ha a küldemény mellett igazolást, vagy törlést talál, aszerint kell eljárni.

[1]Vagy a ruha részének árát

[2] Hálicá – a levirátus visszautasítása. Meunim: kiskorú lány házassági kötelezettségének elutasítása

támogatás
Pop up banner1

Címkék:Bává Meciá, Misna

[popup][/popup]